Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Σε αναζήτηση οράματος.


Μέσα σε ένα κλίμα βουβό και πένθιμο, μέσα σε ένα κλίμα συλλογικής ντροπής και περισυλλογής, στις 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων ημερών σκιάζουν κάθε μας δραστηριότητα, πόσο δε μάλλον κάθε μας προσπάθεια να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο.

Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη να αντιληφθούμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Ως πολίτες, ως συνάνθρωποι, ως επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι, ως πολιτικοί.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυτονόητες. Αγγίζουν κατά την προσωπική μου άποψη τα όρια της εγκληματικής αμέλειας. Είναι ένα μάθημα σε όλους όσους ασχολούνται με τα κοινά ότι η πολιτική της αμιγούς επικοινωνίας και η αλαζονεία της εξουσίας πληρώνονται. Τι φταίει όμως η χώρα και οι πολίτες; Στις 16 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση και ο μακράν ακαταλληλότερος πρωθυπουργός που έχει περάσει από τη χώρα θα πάνε σπίτι τους. Οι απώλειες όμως θα μείνουν και θα στιγματίζουν για καιρό τις ζωές μας, την ανάπτυξη της χώρας, ακόμα και το διεθνές της κύρος.

Γι αυτό και όλοι μας πρέπει παράλληλα να σκεφθούμε ότι πρέπει ίσως να αλλάξουμε και να επαναπροσδιορίσουμε και οι ίδιοι τις αξίες, τις νοοτροπίες και τη συμπεριφορά μας σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο. Έχουμε το χρέος να παρακάμψουμε κάθε ιδιωτικό μικροσυμφέρον και να προχωρήσουμε άμεσα σε μία ευρεία κοινωνική συμφωνία που θα λέει «όχι» στην αυθαιρεσία, στην ατιμωρησία, στην αρνησιδικία, στο lifestyle, στο «εγώ».

Ιδιαίτερα η γενιά μας, οι νέοι, οφείλουμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε μια πιο ουσιαστική δημοκρατία. Στην κοινωνική αλληλεγγύη. Στην κουλτούρα του εθελοντισμού και της προσφοράς. Στη σύγρχονη αντίληψη για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Στην τήρηση των νόμων. Στην έννοια του «συνανήκειν» και στην αναθεώρηση της έννοιας του «δημόσιου» με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι λαϊκίστικου κρατισμού. Οφείλουμε να γίνουμε το δομικό υλικό σε μια πορεία αναζήτησης ενός νέου συλλογικού οράματος για τη χώρα και τελικά για την ίδια μας τη ζωή.

9 σχόλια:

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Κύριε Χατζόπουλε, μπείτε περισσότερο στην ουσία των προβλημάτων. Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα δεν βρίσκω κάποιο λόγο για τον οποίο θα σας ψήφιζα.

Αλήθεια, θα θέλατε να δώσετε μιά συνέντευξη στο ιστολόγιο «Αξιολόγηση Βουλευτών»;

Unknown είπε...

Αγαπητέ Κύριε Λαζαρίδη, υπάρχει ένας λόγος να ψηφίσετε τον Κύριο Χατζόπουλο.Είναι ένας νέος υποψήφιος που μπαίνει στο στίβο των εθνικών εκλογών με το κέφι και τον ενθουσιασμό του νεοδοκιμαζόμενου και την όρεξη να προσφέρει κοινωνικά, συμμεριζόμενος τις ελπίδες και τα όνειρα της γενιάς του.Δεν επιθυμείτε να αλλάξει κάτι σε αυτό το τόπο,και μάλιστα προς το καλύτερο?Αυτό μονο με νέα και άσπιλα μυαλά επιτυγχάνεται και είναι καιρός να το καταλάβουμε αν θέλουμε ένα μέλλον ευοίωνο.Καλή επιτυχία Κύριε Χατζόπουλε και σας εύχομαι ότι καλύτερο στην πολιτική σας σταδιοδρομία. Βίκυ Τσάμη

Katerina είπε...

Άνθρωποι σαν τον Αλέξανδρο, είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να μπαίνουν στην πολιτική. Να μην φοβηθούν την πρόκληση και να τολμήσουν αν δοκιμάσουν. Είναι καιρός πια να μην ψηφίζουμε στην λογική του "το μη χείρον, βέλτιστον" αλλά πραγματικά να ψηφίζουμε άξιους ανθρώπους με μεράκι για την πολιτική, νέους που δεν έχουν αλλοτριωθεί από το σύστημα, ανθρώπους που φέρνουν αέρα αισιοδοξίας στην πολιτική ζωή της χώρας. Καλή επιτυχία Αλέξανδρε στο δύσκολο αγώνα! Κατερίνα Κοτσώνη

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ όλους πολύ, τόσο για τις παρατηρήσεις σας όσο και για τα καλά σας λόγια.

Κύριε Λαζαρίδη είμαι στη διάθεσή σας για τη συνέντευξη.

Αλέξανδρος

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ είπε...

Αλέξανδρε κατ' αρχας η δημιουργία του blog από μόνη της είναι θετική.
Επειδή σίγουρα οι τοποθετήσεις σου είναι γενικές, επιτρέψέ μου να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις.
1)Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η σχέση κράτους-εκκλησίας
2)Ποιές είναι οι σκέψεις για τα ναρκωτικά.Πως θα έκρινες το ενδεχόμενο αποποινικοποίησης της χρήσης?
3)Νομίζεις ότι η μη αναθεώρηση του άρθρου 16,κατοχυρώνει τον χαρακτήρα της δημόσιας παιδείας
4)Πως θα ψήφιζες αν κάποιοι συναδελφοί σου στη Βουλή έφερναν νομοσχέδιο που θα αναγνώριζε(ισα δικαιώματα με αυτά των etero-ζευγαριών την συμβίωση ζευγαριών του ίδιου φίλου?
5)πιστεύεις ότι η Ε.Ε και η παγκοσμιοποίηση απειλεί την εθνική μας ταυτότητα?
Ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνεις...και σου εύχομαι καλή επιτυχία

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κυριε Χατζόπουλε
πιστεύω πως καίριο σημείο στην επιτυχία των υποψηφίων θα είναι ακριβώς αυτό που λέτε, η άρθρωση πολιτικού λόγου Θα ήθελα ειδικές προτάσεις γιά ένα θέμα, πχ υγεία
Με ευχες γιά καλή επιτυχία

Aspa είπε...

Τόπο στα νιάτα !!!

Καλή επιτυχία Αλέξανδρε - λυπάμαι που δεν ψηφίζω Αθήνα - θα ψήφιζα και μόνο τα νιάτα σου, χωρίς να θέλω όποια άλλη πολιτική σου θέση.

Ελπίζουμε σε σας - μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε αλλαγή, γιατί είστε πέρα από κάθε παλιό ...

Ασπα Παπαϊωάννου
(πρώην μέλος της Σ.Ε. ΠΑΣΟΚ Χαριλάου, Υπεύθυνη-τότε-Νεολαίας)

Νικάκη Βικτωρία (Βίκυ) είπε...

Καλή επιτυχία!!!

Με εκτίμηση
ΒΝ

e-politis είπε...

μια τηλεοπτικη σας εμφανιση με παρακίνησε να ψάξω να βρω περισσότερα για εσας στο διαδύκτιο και βρίσκοντας αυτό το blog αλλα και αλλες αναφορες στο ονομα σας σας εκτιμησα ιδιαιτερα.
Χαιρομαι που ενας ανθρωπος με τετοιες ιδεες, νεος σχεδον της δικη μου γενιας, κατεβαινει στην πολιτικη ποσο μαλλον που βρισκεται στο πασοκ, κριμα που δε ψηφιζω στη β Αθηνων. καλη επιτυχια